15 najpopularnijih specijaliteta iz grčke kuhinje

 

Za većinu ljudi prva asocijacija na Grčku jeste letovanje, more i predivne plaže... Ipak, ako vas morska voda i topli pesak ne mame dovoljno da i ove godine otputujete u neku od poznatih turističkih destinacija, najukusnija jela kojima obiluje grčka kuhinja sigurno hoće! Pogledajte listu od 15 specijaliteta kojima ne možemo (i ne smemo:-) odoleti kada se nađemo u Grčkoj.

 

Ukoliko niste sigurni da li ove godine treba da putujete u Grčku na letovanje, uvereni smo da će vam se nakon ovih ukusnih i popularnih grčkih specijaliteta vratiti želja za putovanjem u ovu predivnu zemlju bogate kulture i istorije, a ujedno i kuhinje koja je jedna od najstarijih u Evropi, a svakako i jedna od najzdravijih i najukusnijih. Grčki kuvari su odvajkada bili cenjeni, a čak je i prva gastronomska knjiga napisana u Grčkoj i to u doba vladavine Aleksandra Makedonskog.

 

Grčka kuhinja ima određene sličnosti sa turskom i kiparskom, s obzirom na nekadašnja carstva usled kojih je došlo do mešanja kultura, pa time i ishrane. Ono što je karakteristično za grčka jela jeste jednostavnost pripremanja uz upotrebu maslinovog ulja i maslina, svežeg i grilovanog povrća, začinskog bilja, testenine,... Svaki kraj (posebno ostrvske regije) ima određenu specifičnost kada je u pitanju gastronomija. Zajedničko im je to da se upotrebljava najčešće jagnjeće i pileće meso, dok su riba i morski plodovi takođe nezaobilazni deo tradicionalne grčke kuhinje, te se nalaze i u salatama.

 

Osim toga, feta sir napravljen od ovčijeg i kozijeg mleka neizostavan je deo grčke trpeze u kojoj Grci uživaju posebno kada se okupi cela porodica. Uz tradicionalna jela služi se poznato grčko piće Uzo ili pak belo vino po kojem je Grčka takođe poznata. Zavirite u deo grčke kuhinje - za vas smo izdvojili 15 specijaliteta koji su među najpopularnijima.

 

#1 Ako ste posetili bilo koju od turističkih destinacija Grčke, sigurno niste zaobišli čuveni GIROS koji nigde nije kao u Grčkoj! Uglavnom možete birati pileći ili svinjski giros odnosno meso sečeno na rezance, preko kojeg se u grčku pitu ili tortilju stavljaju prilozi (luk, senf, pomfrit, ali i paradajz, krastavac, pavlaka, tzatziki... u zavisnosti od mesta kupovine). Jeste da je ovo prvenstveni izbor većine srpskih turista, ipak - nemojte se zaustaviti samo na ovom jelu, jer grčka kuhinja zaista obiluje brojnim preukusnim specijalitetima koji slede u nastavku.

 

giros

 

#2 SUVLAKI – nešto poput ražnjića, ovo tradicionalno grčko jelo sastoji se od povrća i mešanog mesa sa roštilja, a služi se obično uz pitu, salatu, tzatziki ili neki drugi sos po izboru.

 

suvlaki

 

#3 MUSAKA – iako je česta i u našoj kuhinji, musaka na grčki način ne može da se poredi sa domaćom. Obično se peče i služi u zemljanim posudama koje joj daju poseban šmek, ima kremasti preliv i zapečenu koricu, a kombinacija sa salatom i vinom učiniće je posebnom.
#4 FASSOLADA – slično kao pasulj, ovo grčko jelo specifično je po tome što se sprema od belog pasulja koji se kuva uz dodatak povrća i začina, što ga čini specifičnim i veoma ukusnim jelom.
#5 PITA SA FETA SIROM I SPANAĆEM – s obzirom na popularnost testa i feta sira u Grčkoj, ne čudi nas da je ova pita jedna od specijaliteta grčke kuhinje, a kada je probate jasno će vam biti i zašto je među najpopularnijim grčkim jelima.

 

pita

 

#6 KEFTEDES – ako razmišljate o tome kakvog su ukusa ćufte ili pljeskavice od povrća, upravo ovaj grčki specijalitet odagnaće vam svaku sumnju u to da je ovo hranljiv i vrlo ukusan obrok.

 

keftedes

 

#7 FAKES – u stvari predstavlja kuvano jelo od sočiva i specijalitet koji Grci svrstavaju u supe.
#8 PASTICIO – nešto poput lazanja, ovaj specijaltet pravi se od testenine, tačnije dugih i debljih kuvanih makarona koje se u tepsiji prelivaju sosom od mlevenog mesa, bešamelom i na kraju kačkavaljem, pa se sve zajedno zapeče u rerni.
#9 KRITARAKIA – predstavlja testeninu malu poput zrna pirinča, a koja se stavlja u različite vrste jela, dajući im poseban ukus.
#10 PAPOUTSAKIA – ovo grčki specijalitet izgledom podseća na papučice, po čemu je i dobilo naziv, a pravi se od plavog patlidžana, sosa od mlevenog mesa i bešamela.
#11 DOLMADAKIA – možda ste već do sada u domaćem izdanju probali sarmice od vinove loze, zelja ili nekod drugog lista, ali verujemo da ćete se još više oduševiti mlevenim mesom u kombinaciji sa pirinčem i grčkim začinima uvijenim u listove grčke vinove loze!

 

dolmadakia

 

#12 TZATZIKI – ovo je najčešći preliv salata i dodatak za većinu jela u Grčkoj, a izvorno se pravi od grčkog jogurta, belog luka i krastavca i predstavlja pravo osveženje.

 

tzatziki

 

#13 TARAMOSALATA – mnogi tvrde da je najbolji umak tj. prilog jelima, a najčešće se u njega umače vruć hleb i druga peciva. Napravljen je od posoljene ikre (bilo koje vrste morske ili rečne ribe) koja se meša sa prezlama ili pire krompirom, te se dodaje limun, sirće i maslinovo ulje.

 

taramosalata

 

#14 DAKOS – ova salata koja predstavlja kombinaciju seckanog paradajza, izmrvljenog sira, kaparija i origana, servira se preko prepečenog grčkog hleba koji je preliven maslinovim uljem i predstavlja idealan spoj ukusnih i zdravih sastojaka.

 

dakos

 

#15 GRČKA SALATA – često je pravimo sami ili naručujemo u restoranima, ali kao i svi specijaliteti koji su se odomaćili, ipak je mnogo ukusnija kada je jedemo u Grčkoj, s obzirom na obilje svežih začina i povrća. Nemojte je propustiti kao dodatak uz glavna jela grčke kuhinje.

 

grčka salata

 

Ukoliko neko od vas iz bilo kog razloga ove godine ipak neće biti u prilici da putuje u Grčku, predlažemo vam da pronađete makar recepte za ova ukusna jela i isprobate ih kod kuće. U svakom slučaju, uživajte u gastronomskim specijalitetima iz Grčke!

 

Autor teksta: Biljana Radojčić

© 2016 Alta Marea. licenca organizatora putovanja OTP 394/2020 kategorije A 35 od 14.02.2020.god.

FB ikona  IG ikona   dizajn i izrada - bojovicdejan.com