Budimpešta

grad kome ćete se rado vraćati

Bez obzira da li ste do sada već bili u Budimpešti u okviru turističkih ponuda za obilazak evropskih gradova ili je za vas ovo još uvek neistraženo mesto, glavni grad Mađarske može da se svrsta na listu koju čine najlepši gradovi Evrope! Razlog su brojne kulturno-istorijske znamenitosti i turističke atrakcije koje je nemoguće obići za samo jedan dan, pa ćete prilikom svake posete otkriti nešto novo i interesantno! Ovo je takođe i destinacija za prilično jeftina putovanja, od Beograda udaljena svega oko 380km. Zato neiznenađuje činjenica da je Budimpešta jedna od najpopularnijih ukoliko planirate gde za vikend!

 

 dvorac

 

Za Budimpeštu se kaže da je “Kraljica Dunava”, jer sa obe strane leži na obalama ove reke, a nastala je 1872.godine spajanjem nekada nezavisnih gradova Budima i Pešte. Središte Dunava u Budimpešti krase i ostrva Obuda i Margitsiget, dok Čepel predstavlja najveće ostrvo u Mađarskoj, čiji severni kraj pripada 21. okrugu Budimpešte. Nivo Dunava je najniža nadmorska visina grada, a najviša tačka nalazi se na Janoš brdu i iznosi 529m. U ovome se ogleda i kontrast dveju strana grada - Budim je brdovit i na ovom području imate priliku da zavirite u pećine koje je napravila voda (najveća među njima je Palvelđi, duga 7,2km), dok je peštanski deo u niziji.

 

 gradjevina

 

Istorijski gledano, na području Budima nekada se nalazio rimski grad Aquincum koji je do kraja IV veka bio glavni grad donje Panonije, a na podruju Pešte nalazio se Contra Aquincum. Oko 900. godine Mađari su zauzeli ove teritorije, a zatim osnovali Kraljevinu Mađarsku, međutim u XVI veku Turci su preuzeli vlast. U tom periodu desila se velika seoba Srba koju je predvodio patrijarh Arsenije Čarnojević, a i danas u Budimpešti živi više od 2000 Srba koji u Srpskoj ulici imaju saborni hram Velikomučenika Svetog Georgija koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini, a tu su i zadužbine Jakova Ignjatovića i Save Tekelije poznatije kao Tekelijanum.

 

 gradjevina1

 

Budimpešta je nakon spajanja u XIX veku doživela najveći i najbrži prosperitet u pogledu rasta i gradnje. Zato je danas ona neiscrpan izvor turističkih atrakcija - grad koji svojim velelepnim i impozantnim građevinama svoje posetioce ostavlja bez daha i kome ćete se rado vraćati!

 

 građevina

 

Budimpešta – izlet koji se pamti
Ako razmišljate o tome gde za vikend, Budimpešta može da bude vaš savršen izbor ne samo zbog blizine destinacije i toga što spada u jeftina putovanja, već i zbog brojnih mogućnosti za istraživanje grada koje budi u vama avanturistički duh! Burna istorija ostavila je tragove na svakom koraku, a tu su i prirodne lepote koje krase ovaj evropski grad. Evo i nekih zanimljivih podataka kada je obilazak evropskih gradova poput Budimpešte u pitanju:

  • Budimpešta predstavlja jedini na svetu glavni grad koji ima termalne izvore (pojedini imaju i lekovita dejstva) i to preko stotinu iz kojih izvire voda temperature do 58°C.
  • Budimpeštanski metro je jedan od najstarijih na svetu odnosno na 2. mestu, odmah posle londonskog metroa. Početna stanica nalazi se u delu gde je i najstarija poslastičarnica u Mađarskoj - “Žerbo”, poznata po Žerbo kockama i drugim slatkim specijalitetima, dok je kraj metro linije u blizini Trga heroja.
  • Iako Budim i Peštu danas povezuju brojni mostovi, simbol zajedništva i najpoznatiji od njih je Sečenjijev lančani most otvoren 1849.godine. To je viseći most koji ukrašavaju kamene skulpture lavova i prvi je omogućio prelazak sa jedne na drugu stranu grada. Sa jednog kraja mosta je Sečenjijev trg, a na drugom kraju nalazi se Adam Klarkov trg.

Ako odlučite da vaša sledeća destinacija bude Budimpešta, izlet u ovaj grad iskoristite da obiđete različite znamenitosti. Iako vam neće biti dovoljna jedna poseta za sve što Budimpešta pruža, evo liste od 5 kulturno-istorijskih i turističkih atrakcija koje predlažemo da obiđete:

 

 metro

 

  • Budimski dvorac (Kraljevska palata) i Ribarski bastion sa 7 kula nesvakidašnjeg izgleda nalaze se u Dvorskoj četvrti koja je poznata po građevinama iz srednjeg veka, doba baroka i XIX veka. U dvorcu se nalaze Mađarska nacionalna galerija, Sečenjijeva nacionalna biblioteka i Muzej istorije Budimpešte, a odatle se pruža fantastičan pogled na obalu Dunava i prelepu okolinu koju čine i mnoge druge atrakcije.
  • Andraši bulevar (“avenija kulture” kako ga nazivaju zbog brojnih znamenitih kulturnih atrakcija) vodi do Trga Heroja, jednog od glavnih trgova Budimpešte. Krasi ga spomenik Milenijum koji čine statue 7 plemenskih vođa osnivača Mađarske i druge znamenite istorijske ličnosti, kao i visoki korintski stub sa kipom anđela Gabrijela. Ova oblast nalazi se na UNESCO-voj listi svetske baštine. Tu su smešteni i Muzej lepih umetnosti, Muzej savremene umetnosti, glavni gradski park, a u blizini je i Zoološki vrt,…
  • Vaci ulica – pešačka zona u kojoj je i najveći broj kafića, prodavnica i butika koje će vam omogućiti sjajan shopping i odmor. Šetnjom kroz ovu ulicu stići ćete i do Košut trga gde se nalazi jedna od najvećih zgrada Parlamenta u Evropi.
  • Gelert brdo, sa kojeg se pruža prelep pogled na ceo grad, krasi Spomenik slobode - žena sa granom palme (simbol pobede), a ovo je i jedan od najpoznatijih simbola Budimpešte.
  • Replika rumunskog dvorca Vajdahunjad izgrađena od kartona i dasaka radi proslave Milenijumske svečanosti nema istorijski značaj, ali predstavlja pravu turističku atrakciju.

 

most

 

Ako ste u prilici, posetu Budimpešti iskoristite i da odete na ostrvo Margitsiget koje je sa brojnim parkovima, vrtovima, muzičkom fontanom, vodenim tornjem, egzotičnim vodopadima, japanskom baštom sa termalnim ribnjakom i zoološkim vrtom najpoznatija rekreativna oblast.

 

kula 

 

Takođe, ne propustite priliku da obilazak Budimpešte iskoristite i za posetu baroknom gradiću Sent Andreja - nekadašnjem sedištu srpskog patrijarha koji su izgradili srpski trgovci. U njemu se nalaze neke od srpskih zaostavština poput Krsta kneza Lazara, Trga Vuka Karadžića, kuća Jakova Ignjatovića, Muzej Srpske pravoslavne crkve, Beogradska i Požarevačka crkva, te grad predstavlja istorijski spomenik iz XVIII veka.

 

 most pogled

 

Ako razmišljate gde za vikend, nudimo vam mogućnost da u pratnji turističkog vodiča obiđete neka od najpoznatijih atrakcija Budimpešte, uz paket aranžman po ceni od 49€ koja uključuje autobuski prevoz, 3 dana i smeštaj na bazi jednog noćenja sa doručkom u Danubius hotelu Flamenco 4*, a gostima su na raspolaganju wellnes i fitnes centar sa zatvorenim bazenom. Tu su i brojne mogućnosti za fakultativne izlete koji će na najbolji način dočarati mađarski duh i tradiciju. Detaljnije informacije potražite klikom na Vikend u Budimpešti.

 

 palata

Autor teksta: Biljana Radojčić

Ista destinacija « Krf Lefkada »
© 2016 Alta Marea. licenca organizatora putovanja OTP 394/2020 kategorije A 35 od 14.02.2020.god.

FB ikona  IG ikona   dizajn i izrada - bojovicdejan.com