Krf

destinacija za pamćenje

Ako još uvek ne znate gde biste na letovanje, imamo savršen predlog za vas. U pitanju je Krf - turistička destinacija koja će vam zauvek ostati urezana u sećanje i koju morate uvrstiti na svoju listu “must see” lokacija. Letovanje na ovom prelepom Jonskom ostrvu iskoristite da obiđete različite turističke atrakcije kojih je mnooogo, a znajte da vam neće biti dovoljna jedna poseta za sve što Krf pruža!

 

Corfu je vizantijsko ime za ostrvo, dok ga Grci nazivaju antičkim imenom Kerkira za koju se vezuje i legenda. Ona kaže da je bog mora Posejdon zbog lepote oteo i doveo na ostvo nimfu po imenu Kerkira, ćerku rečnog boga Asopa, po kojoj je ostrvo dobilo svoj naziv. Ipak, Kerkira u prevodu znači “greben pun vrhova” što je verovatnije uticalo da ostrvo dobije ovo ime.
Krf je drugo po veličini Jonsko ostrvo, jedno od najposećenijih i generalno najlepših, s obzirom da obiluje smaragnim uvalama, prelepim plažama sa kristalno čistim morem u plavo-zelenim nijansama, neretko odlikovanih plavim zastavicama. Osim toga masline, čempresi, četinarske šume, tropsko cveće i druga bujna vegetacija, za koju je zaslužna izuzetno povoljna mediterantska klima, doprinose prelepim prirodnim pejzažima, zbog čega ovo ostrvo zovu i zelenim... Još jedan od poznatih neformalnih naziva je i “čarobno ostrvo”, a zašto je to tako shvatićete već pri prvom koraku na njegovo tlo. Ovo ostrvo odiše posebnom energijom koja će vas pratiti tokom celog boravka, ali i po povratku sa putovanja.

 

2

 

Nisu samo prirodni pejzaži, peščane plaže i čisto more ono što privlači veliki broj turista svake godine da posete Krf. Letovanje na ovoj destinaciji pružiće vam priliku da vidite zadivljujuću arhitekturu na čiji je izgled najviši uticaj imala Mletačka republika, zatim su tu brojni arheološki lokaliteti, palate i tvrđave, crkve, kao i druge kulturno-istorijske znamenitosti. Takođe, ova turistička destinacija je neraskidivo povezana sa istorijom srpskog naroda. U njegovoj blizini nalazi se ostrvo Vido i “Plava grobnica” - najveće obeležje stradanja srpskih vojnika u I svetskom ratu koji su ovde našli utičište nakon povlaćenja preko Albanije, a tu je i Srpska kuća...
Ono što mnogi vide kao još jednu od prednosti za letovanje na Krfu jeste to da gde god da vam se nalazi smeštaj, imate mogućnost da obiđete celo ostrvo, jer su saobraćajnice jako dobro povezane. Takođe, Krf je destinacija poznata po burnim noćnim izlascima i nezaboravnom provodu. Zato ne propustite prilike koje vam se pružaju na svakom koraku i dobro isplanirajte svoj boravak, kao i obilaske najlepših plaža i turističkih atrakcija dok god ste ovde.

 

3

 

Krf – Ipsos kao idealna tačka polaska i mesto za letovanje
Ipsos je gradić smešten na istočkoj obali ostrva, između naselja Dasia i Pirgi, a udaljen je oko 15km od Krfa, glavnog grada istoimenog ostrva. Jedan je od najrazvijenijih turističkih oblasti, poznat još u prošlom veku, na čijem se prostoru nalazi kristalni zaliv prelepih boja, sa postepenim ulaskom u more, te je Ipsos pogodno mesto i za porodičan odmor odnosno osobe sa decom. Ovde se nalazi i jedna od veoma popularnih plaža Krfa koja je nosilac plave zastavice za čistoću. Poznata je i kao “Zlatna milja”, delom šljunkovita, delom peščana, gde su na preko 1,5 km smešteni brojni turistički objekti – radnje, restorani, kafići, taverne i beach barovi koji posetiocima pružaju nezaboravne doživljaje kako tokom dana, tako još više u noćnim satima, pa i ne čudi što je ovo jedna od omiljenih destinacija mladih!
Kada ste ovde, ne propustite da obiđete glavni grad – Krf, koji obiluje brojim turističkim atrakcijama i gde je izuzetno primetan uticaj Venecije u arhitekturi. U blizini Krfa nalazi se dvorac Ahilion sa impresivnim freskama, visokom statuom Ahila, mermernom postavkom statua olimpskih bogova i 9 muza umetnosti, kao i drugi po veličini muzej školjki, a prvi u Evropi kada je u pitanju značaj i veličina kolekcija.

 

4

 

Ukoliko volite adrenalinske doživljaje, tu su brojni sportovi na vodi na Ipsos plaži (i mnogim drugim), a ne propustite da obiđete i Aqualand. Ovo je jedan od najstarijih vodenih parkova u Evropi smešten u središtu ostrva, koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim i nakon čijih tobogana ni jedan drugi manji vodeni park neće biti toliki doživljaj!
Sa ovog mesta se pruža savršen pogled na kopneni deo, kao i najviši vrh ostrva – Pantokrator. Na ostrvu možete obići veliki broj interesantnih i poznatih plaža, kao što su Agios Spiridon, Glifada, Roda, Agios Stefanos, Sidari i mnoge druge, zatim poluostrvo Paleokastica koje je poznato po kristalno čistim i zanimljivim uvalama smaragnih nijansi koje se protežu i ka pećinicama, a tu je i istoimeni manastir.
Naša ponuda za letovanje na Krfu u Ipsosu obuhvata hotelski smeštaj na bazi noćenja sa doručkom u hotelu Serenity group 3*, a prvi termini su predviđeni za početak juna. Postoji mogućnost autobuskog, sopstvenog i avio prevoza, gde su u cenu uključeni i aerodromski troškovi. Odaberite željenu strukturu smeštaja i pripremite se za nezaboravno iskustvo!

 

Autor teksta: Biljana Radojčić

© 2016 Alta Marea. licenca organizatora putovanja OTP 394/2020 kategorije A 35 od 14.02.2020.god.

FB ikona  IG ikona   dizajn i izrada - bojovicdejan.com