Lefkada

egzotično i čarobno ostrvo na dohvat ruke

Ako ste u potrazi za egzotičnom, ali ne dalekom destinacijom – Lefkada je ostrvo kao stvoreno za vas! Ovaj raj na zemlji krase mlečno plave i tirkizne boje mora, brojne rajske plaže sa belim peskom i sitnim belim šljunkom koje su okružene belim stenama i liticama, maslinjaci, šume čempresa i borova, netaknuta priroda, te brojne mogućnosti za avanturistička putovanja i aktivni odmor za ljubitelje istih. Na Lefkadi očuvan je duh tradicije Grčke i predstavlja idealnu destinaciju za sve, a šta je čini toliko posebnom i magičnom – saznajte u nastavku!

 

“Lefko” ili u prevodu sa grčkog jezika “belo” – za Lefkadu je karakteristična belina stena i litica, beli šljunak, beli pesak, belo kamenje, pa je po ovome ostrvo i dobilo ime, tačnije po njegovom najjužnijem rtu Lefkatas koji se ranije nazivao Lefkos petra odnosno beli kamen. Lefkadu nazivaju i ostrvom boja zbog obilja šarenog cveća, maslina, zelenila šuma, kao i “Karibima Grčke” usled nestvarno lepih boja plavog i tirkiznog mora, koje usled beline okoline poprima mlečne nijanse, poput mnogih egzotičnih destinacija.

 

 plaža2

 

Da biste stigli do ovog magičnog i nestvarno lepog ostrva ne treba vam trajekt, jer je sa kopnenim delom Grčke povezano pokretnim mostom i ovo je jedino grčko ostrvo do kojeg možete stići na ovaj način. Na putu do Lefkade čeka vas i prolaz kroz tunele od kojih je jedan pod vodom, a sve ovo već u startu budi avanturistički duh i želju za istraživanjem ovog još uvek nedovoljno istraženog ostrva. Ako krenete put Lefkade, vrlo brzo po dolasku na odabranu destinaciju shvatićete da je ovo ostrvo nesvakidašnjih prirodnih lepota, prelepih uređenih i još lepših divljih plaža, a tu su i kulturno-istorijske znamenitosti, zabavni sadržaji, mogućnosti za vodene sportove i mnoge druge turističke atrakcije! Jednom rečju, Lefkada je pravo mondensko mesto u kojem ćete pronaći savršen beg od gradske buke i “napuniti baterije” tokom letovanja.

 

 plaza3

 

Turističke atrakcije i znamenitosti koje morate videti na Lefkadi
Ovo ostrvo je bilo naseljeno još u praistoriji. Pripadalo je Vizantijom i Osmanlijskom carstvu i jedino je Jonsko ostrvo koje je bilo pod turskom kontrolom. Nakon Mletačke republike, Lefkada je pripojena tadašnjoj Kraljevini Grčkoj, a kao uspomena na srednji vek ostao je dvorac Agia Mavra, koji je bio sagrađen radi odbrane od pirata i jedan je od znamenitosti koje morate posetiti ako ste se ove godine opredelili za letovanje u Lefkadi. Jedna od atrakcija je i svetionik sagrađen 1890. godine na najjužnijoj tački ostvra – rtu Dukato.

 

svetionik

 

Zaštitnica Lefkade je Bogorodica Faneromeni, po kojoj je nazvan i najstariji i najveći manastir sa prelepim dvorištem odakle se pruža pogled na divno more, plažu Agios Joanis, lagunu i ceo grad. U okviru manastira nalazi se crkva i gostionica za hodočasnike, zatim biblioteka, nautički muzej i muzej sa vizantijskim ikonama i rukopisima, kao i mali zoo-vrt. Uticaj Vizantije primetan je na uličicama, kućama od prirodnog kamena i drugim građevinama koje krase tradicionalna sela, a jedno takvo po imenu Tsoukalades nalazi se na severozapadu ostva i smešteno je u brdu. S obzirom da je ostrvo većim delom planinsko, njegovu najvišu tačku krasi crkva Agios Ilias koja se nalazi na 1.015 m nadmorske visine.

 

 lefkas

 

Neka vam na listi obaveznih stvari bude poseta vodopadima Dimosari koji se nalaze u blizini naselja Nidri, a ako volite kupanje u pećinama – sigurno ćete biti oduševljeni time da mnoge obale krase upravo vodene pećine. Posetite i čuvenu Papanicolis pećinu na susednom ostrvu Meganisi koja predstavlja 2. po veličini pećinu u Grčkoj, a položaj Lefkade je takav da lako možete obići i ostrva Kefaloniju, Itaku, Scorpios, Madouri, gradove Prevezu i Pargu, kao i mnoge druge turističke atrakcije. Takođe, Lefkada je ostrvo pogodno za vodene sportove poput surfovanja, jedriličarstva, paraglajdinga, kajtinga, ronjenja i drugih, a neobično je to da su istočna i zapadna obala u potpunosti različite, što se ogleda i u izgledu plaža.

 

 vodopadi

 

Lefkada – smeštaj
Kada se pomene Lefkada, smeštaj možete pronaći u bilo kojem mestu, a prvo naseljeno (na koje nailazite čim pređete most) je ujedno glavni i najveći grad ostrva – Lefkas. Poznat po svom starom jezgru, on je i administrativno-kulturni centar ostrva. U njemu se nalazi sve što vam je potrebno za kvalitetan i bezbrižan odmor: luka sa šetalištem i brojnim restoranima, kafićima i tavernama, supermarketi, prodavnice, banke, suvenirnice, trgovi, muzeji, crkve, manastir,…

 

 drveni most lefkas

 

Centralni trg Agios Spirodonas nosi naziv po sabornoj crkvi iz XVII veka, a osim nje – poznate su i crkve Agios Nikolaos i Pantokratora iz XVIII veka, dok je i čuveni manastir Bogorodice Faneromeni upravo ovde. Ovde možete obići Arheološki muzej, Muzej gramofona i Muzej folklora, a popularno turističko mesto u gradu je drveni most sa kojeg možete posmatrati fantastičan zalazak sunca.

 

 plaza4

 

Ukoliko ste svoj letnji aranžman i smeštaj u Lefkadi rezervisali u glavnom gradu Lefkasu, u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se plaža Agios Joanis koja je jedna od najdužih peščanih plaža na ostrvu. Krasi je kristalno čisto more tirkizno-plave boje, a ima i lagunu koja je stanište riba i ptica poput flamingosa, pelikana i drugih selica. Tačnije, ova plaža je podeljena na tri dela. Prvi je Gira u čijoj se blizini nalazi pomenuta tvrđava Agia Mavra, zatim se ka zapadu proteže deo Mili koji svoj naziv duguje vetrenjačama po kojima je ovaj deo ostrva ranije bio poznat. Sada su tu samo nekoliko njih, od kojih je jedna vetrenjača pretvorena u kafe bar sa suncobranima i ležaljkama. Nakon toga sledi deo Agios Joanis sa mnoštvom ugostiteljskih objakata, a na samom kraju je crkva posvećena Svetom Jovanu po kojem ova oblast i nosi naziv.

 

Lefkada plaže
Kad je u pitanju Lefkada, plaže na ovom ostrvu smeštene su na oko 117km obale. Neke su od najpoznatijih u Grčkoj, a pojedine plaže kao što su Jalos, Egremni i Porto Katsiki (koja je i simbol Lefkade) čuvene su i u svetu! Glavni grad Lefkas takođe predstavlja savršenu polaznu tačku za obilazak ovih i brojnih drugih plaža zapadne i istočne obale ostrva.

Jedna od prelepih peščanih plaža na ostrvu naziva se Pefkoulia i od glavnog grada udaljena je oko 10km, dok se Agios Nikitas i čuvena Milos plaža nalaze na 13km od Lefkasa. Još jedna prelepa plaža Kathisma je u blizini Lefkasa, a nešto udaljenija (u naselju Vasiliki) je plaža Agiofili. Tu su i Kalamici, Kavalikefta, Megali Petra i mnoge druge uređene plaže, ali posetu Lefkadi obavezno iskoristite da otkrijete i čari divljih plaža, po kojima je ovo ostrvo prepoznatljivo.

 

 plaza1

 

Našu ponudu paket aranžmana i smeštaja u Lefkadi potražite ovde.

 

Autor teksta: Biljana Radojčič

© 2016 Alta Marea. licenca organizatora putovanja OTP 394/2020 kategorije A 35 od 14.02.2020.god.

FB ikona  IG ikona   dizajn i izrada - bojovicdejan.com