Najukusniji deserti iz Grčke

 

Svaka zemlja ima svoje znamenitosti, specifičnosti i specijalitete, a kad negde otputujemo – gastronomski užitak i isprobavanje različitih jela predstavlja sastavni deo upoznavanja sa nečijom kulturom i kuhinjom. Ako volite slatkiše i odlučili ste da letujete u Grčku, predstavljamo vam najukusnije i najpopularnije tradicionalne deserte koje morate probati kada se nađete na nekoj od poznatih turističkih destinacija! Tu je 10 poslastica da za svaki dan imate po jedan slatki izazov…

 

Ukoliko želite da upoznate nečiju tradiciju i kulturu, možda je najlepše krenuti od kuhinje i isprobati različite gastronomske specijalitete koji čine sastavni deo života svih nas. Možda vam se neko jelo i neće dopasti, usled drugačijih začina, navika i običaja u spremanju jela i kuvanju, ali kada su deserti u pitanju - za ljubitelje slatkih zalogaja tako nešto je prosto nezamislivo! Postoji li uopšte neki slatkiš za koji će jedan sladokusac reći da nije ukusan?!

 

Verujemo da je tako i sa desertima koji tradicionalno potiču iz Grčke, te ukoliko putujete u bilo koju popularnu turističku destinaciju – neka se na vašoj “TO DO” listi obavezno nađe i isprobavanje grčkih poslastica! Ovih 10 predstavljaju neke od najpoznatijih i najukusnijih slatkih specijaliteta, pa za svaki dan svog letovanja imate po jedan u kome možete da uživate.

 

#1 Grčka baklava – znamo da je baklava sa seckanim orasima, bogatog sadržaja i veoma slatka, a to je zato što se preliva zaslađenim sirupom ili medom, koji je u Grčkoj drugačijeg ukusa s obzirom na drugačiju klimu i vegetaciju, pa probajte ovaj kolač i po tradicionalnoj grčkoj recepturi.

 

baklave

 

#2 Kokaia – naziv ovog kolača preveden na srpski glasio bi “kremasta puslica” i upravo je on jedan od najkremastijih poslastica. Potapa se u slatki sirup, često se nakon toga uvalja u kokos, a zatim se preliva čokoladom, što predstavlja izvrsnu kombinaciju ukusa.

 

#3 Melomakarona – ove sočne i meke kolače od meda Grci najčešće prave za Božić, a osim mednog sirupa, tu su seckani orasi kojima se posipaju i koji će upotpuniti ukus.

 

 MELOMAKARONA

 

#4 Halvas – odnosno halva je veoma popularna poslastica u severnoj Grčkoj, a pravi se tako što se griz potopi u ulje, a zatim u topli aromatizovani sirup sa cimetom i karanfilićima, a dodaju se bademi, orasi, suvo grožđe, pistaći i slični plodovi.

 

halvas

 

#5 Portokalopita – ukusna poslastica napravljena od hrskavih kora za pitu i pomarandža sa dodatkom cimeta potiče sa Krita i predstavlja neodoljiv spoj ukusa i mirisa.

 

 PORTOKALOPITA

 

#6 Kataifi – uz baklave, ovaj desert je još jedan od vrlo popularnijih u Grčkoj, a pravi se od specifične vrste testa kataifi (liči na rezance), po kojoj je i dobio ime. Naravno, kao i većina grčkih kolača – preliva se šećernim sirupom.

 

 KATAIFI

 

#7 Loukoumades – sočne, zlatne, medene loptice su veoma zastupljena poslastica u Grčkoj, a prave se tako što se kuglice od testa prže u ulju, a zatim prelivaju slatkim sirupom. Moguće ih je posuti cimetom ili orasima i time upotpuniti ukus.

 

 LOUKOUMADES

 

#8 Teeples – vrlo ukusan tradicionalan desert iz Grčke pravi se od tankog testa koje se presavija i tako prži sve dok ne bude hrskavo. Nakon što se ohlade, kore se prelivaju medom i cimetom ili mlevenim orasima.

 

 TEEPLES

 

#9 Galaktoboureko – ili mlečna pita predstavlja lisnato pecivo čija priprema zavisi od mesta do mesta. Osim kora (koje su naravno prelivene sirupom od šećera i vode) koje čine gornji i donji deo, unutrašnjost je ispunjena finim i gustim kremom od vanile ili pomorandže.

 

#10 Bougatsa – još jedna lisnata slatka pita koja dolazi iz Grčke napravljena je sa grizom koji čini središnji deo i kremasti fil, a hrskave kore posipaju se cimetom i šećerom.

 

bougatsa

 

Za sve ove deserte vrlo lako možete pronaći i recepte, te ukoliko ste nestrpljivi – možete ih isprobati i kod kuće. Međutim, ono što je sigurno jeste da izvorni i vrhunski izgled, ukus i miris poslastica možete dobiti jedino ukoliko koristite originalne grčke sastojke i pripremate ih po ugledu na grčku tradiciju. U svakom slučaju, uživaćete u ovim slatkim specijalitetima, a po dolasku u Grčku – pripremite se na slatke izazove koji će vas mamiti na svakom ćošku!

 

Autor teksta: Biljana Radojčić

© 2016 Alta Marea. licenca organizatora putovanja OTP 394/2020 kategorije A 35 od 14.02.2020.god.

FB ikona  IG ikona   dizajn i izrada - bojovicdejan.com