Zašto je Tasos idealna letnja destinacija za vas ove godine

 

S obzirom da je poznato pod epitetima “zeleno ostrvo”, “smaragdno ostrvo”, “šuma koja pluta”, “egejski raj”, “zeleni dijamant Egeja” i mnogim drugim, ne iznenađuje činjenica da je Tasos jedno od omiljenih destinacija za putovanja, a posebno letovanje. Svi ovi nazivi savršeno opisuju Tasos, plaze i sve što ovo ostrvo ima da ponudi, te su neke od najpoznatijih turističkih lokacija neminovno morale da nađu svoje mesto i u ponudi naše turističke agencije! U nastavku pročitajte šta sve morate da obiđete kada posetite Tasos.

 

More plaza

 

Ko god da je jednom bio na ovom ostrvu uvek će mu se rado vraćati, jer iskustva i utisci sa kojima se vraća sa Tasosa urezaće se duboko u sećanje i nećete moći da zaboravite sve što ste tamo doživeli. Gde god da odsednete kada je u pitanju Tasos, apartmani su najmanje bitna stavka, jer verujemo da ćete najmanje biti u odabranom smeštaju. Jer, toliko toga ima da se vidi na ovom ostrvu koje u obimu ima svega oko 90 km, da će vam prosto biti žao da ne posetite sve što ono nudi. Tasos je i u svetu čuven po brojnim prelepim plažama i smaragdnom, kristalno čistom moru, pa vam iskreno i toplo preporučujemo da se ova turistička destinacija bar jednom nađe na vašoj listi obaveznih putovanja!

 

Tasos

 

Gotovo precizno kružnog oblika čije su plaže uglavnom peščane i ukrašene sitnim zlatnim peskom, ostrvo Tasos smešteno je na severoistoku Egejskog mora, a nepreglednim maslinjacima i obiljem borovih, hrastovih i kedrovih šuma (usled kojih se vazduhom šire prelepi mirisi i uvek je moguće pronaći prirodnu hladovinu), kao i planinskim selima i gostoljubivišću domaćina, privlači turiste skoro iz svih krajeva sveta tokom cele godine, s obzirom da je temperatura na ostrvu uvek prijatna. Osim prelepih plaža i prirodnih lepota, tu je i bogato istorijsko nasleđe koje datira još iz antičkih vremena, te su brojna i arheološka nalazišta. Takođe, Tasos je poznat po ukusnim i kvalitetnim vinima i medu, pa ako ste ljubitelji istih – ne propustite da probate (i ponesete kao suvenir) ove fantastične i lekovite proizvode.

 

Limenas

 

Na Tasos se stiže trajektom iz dva pravca – preko Kavale ili Keramotija, a saobraćajnice su generalno dobro uređene na celom ostrvu, te je lako prići svim plažama, pa čak i skrivenim uvalama. Takođe, često se uz put može stati i uživati u pogledima sa vidikovaca, kojih ima na pretek, što i ne čudi s obzirom na prekrasne prirodne pejzaže.

 

Tasos – plaže i uvale kao ukras svakog kutka ostrva
Kada se pomene ostrvo Tasos, plaže su te koje su čuvene ne samo na lokalnom i regionalnom nivou, već i u svetu, što ih svrstava u veoma popularne i posećene. Među njima su prekrasna Mermerna plaža čije ime govori samo za sebe; Tripiti koju sa otvorenim morem povezuje prirodna kada i pećinski prolaz, a prekrivena je belim peskom; Golden beach kao najduža peščana plaža na Tasosu gde je voda plitka, te je ova plaža idealna za malu decu; Paradise beach za koju kažu da je najlepša plaža Tasosa i takođe je vrlo plitka; Skala Sotiros koju ustvari čine dve plaže od kojih je jedna zlatna peščana, a druga šljunkovita; Pefkari koju krasi sitan beli pesak, ali i beli obluci,… Osim ovih plaža, Tasos obiluje i brojnim drugim prelepim plažama sa sitnim peskom, koje su uglavnom lepo uređene, prilagođene porodicama i osobama sa decom, sa dosta zanimljivog i atraktivnog sadržaja. Ipak, ono što posebno osvaja turiste i izmamljuje uzdahe jesu divlje plaže i skrivene uvale na kojima mogu uživati svi oni koji žele privatnost i mir (ne garantujemo da je ove godine dozvoljena poseta neuređenih plaža, usled trenutne situacije sa virusom Covid-19).

 

More plaza2

 

Bilo kako bilo - Tasos obiluje sunčanim danima, a toplo tirkizno more kristalno čiste vode, čije su mnoge plaže peščane i nosioci plavih zastavica kao garancija kvaliteta i sigurnosti, izaziva kupače skoro tokom cele godine, te je letovanje na ovom ostrvu pravo uživanje za sve uzraste. Prema tome, gde god da se nalazi vaš studio ili apartman na Tasosu, vrlo brzo i lako ćete stići do plaže koja će zadovoljiti vaše kriterijume!

 

More plaza1

 

Tasos – Potos i Limenas
Potos je jedan od najposećenijih turističkih destinacija na jugu Tasosa, bez obzira što predstavlja malo letovalište uz obalu koje je nekada bilo naselje ribara. Od Limenasa, glavnog grada ostrva, udaljen je 42km, a svoju atraktivnost duguje bogatom noćnom životu, ali i lepoj i uređenoj gradskoj peščanoj plaži koja je duga oko 2km i okružena visokim drvećem, te se lako možete smestiti u prirodni hlad. Ova plaža na Tasosu je posebno primamljiva osobama sa decom, jer je ulaz u more dug i postepen, a deci će biti zanimljiv i gradski luna park. U neposrednoj blizini mesta nalazi se i manastir Sveti Mihajlo koji datira iz XII veka i dodatno oplemenjuje i obogaćuje turističke atrakcije u Potosu. Ako planirate letovanje na Tasosu, pogledajte smeštaj u Potosu koji se nalazi u našoj ponudi.

 

Potos

 

S druge strane, nudimo vam i najpovoljniji smeštaj u Limenasu, lučkom, turističko-trgovačkom centru i glavnom gradu ostrva čija je karakteristična arhitektura (bele kuće okružene zelenilom) nešto po čemu ćete sigurno pamtiti ovo letovalište. Grad ima dve uređene plaže sa postepenim ulaskom u more, a šetalištem možete doći i do drugih poznatih poput plaža Tarsanas, Papias, Glifada, dok se već pomenuta Mermerna plaža nalazi u neposrednoj blizini grada.

 

Limenas2

 

Limenas je podeljen na novi i stari deo, a obiluje turističkim sadržajima i atrakcijama među kojima (ako volite kulturno-istorijske znamenitosti) ne smete da propustite Arheološki muzej, drevni amfiteatar, antičku Agoru, kapiju Zevsa i Here, ostatke hrama Dionisa, Apolona i Atine, kao i drugih helenističkih građevina, nekropole i brojna arheološka nalazišta. Centar je nalik svakom turističkom gradu, sa mnoštvom suvenirnica, prodavnica, butika, taverni, restorana, kafića, diskoteka i sličnih objekata, a tu su i brojne atrakcije za decu – parkovi, igrališta, luna parkići,... Takođe, s obzirom da je tu i luka, imaćete privilegiju da odete na neko od organizovanih krstarenja i izleta, čime ćete na najbolji način otkriti čari ovog predivnog ostrva!
Ukoliko još uvek tragate za svojom idealnom destinacijom za letovanje, znajte da sa Tasosom sigurno nećete pogrešiti, jer pored ovih atrakcija nudi još mnogo toga, što je moguće otkriti tek kada kročite na njegovo tle. Zato, požurite i rezervišite svoje mesto na vreme!

 

Autor teksta: Biljana Radojčić

© 2016 Alta Marea. licenca organizatora putovanja OTP 394/2020 kategorije A 35 od 14.02.2020.god.

FB ikona  IG ikona   dizajn i izrada - bojovicdejan.com