Temišvar i Arad

11.07. crtica 2d/1n crtica Icon bus crtica 50 €

 Petrovdan u Aradu

 

Srpska Pravoslavna Crkva u Aradu proslavlja Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu, prvim propovednicima hrišćanstava i najbližim učenicima Isusa Hrista. Petrovdanu,  jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika posvećena je i crkva u Aradu.
Arad grad je u zapadnoj Rumuniji, delom u rumunskom Banatu, a delom u oblasti Krišana, na desnoj obali Moriša. Glavni je grad istoimenog okruga Arad. Arad je rodno mesto plemića, najbogatijeg Srbina tog vremena, zadužbinara i osnivača peštanskog Tekelijanuma Save Tekelije, koji je tu i sahranjen u crkvi Sv. apostola Petra i Pavla, zadužbini graničarske porodice Popović, koja je dobila plemstvo i predikat Tekelija. Njena spoljašnjost nedavno je obnovljena, novcem Srpske pravoslavne crkve, Saveza Srba u Rumuniji i rumunske države. Milan - Emil Tabaković iz stare srpske banatske plemićke porodice Tabakovića tvorac je katedralne crkve, najimpozantnije građevine na glavnom aradskom bulevaru.
Temišvar grad je u Rumuniji. Najveći je grad Banata, leži na reci Begej i sedište je okruga Tamiš. Sa 319.279 stanovnika Temišvar je treći grad po veličini u Rumuniji, a takođe je poznat kao i kulturni, obrazovni i trgovački centar zapadne Rumunije. Temišvar je i najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji. Najviše srpskog življa okupljeno je upravo u Temišvaru, gde inače postoje mnoge kulturne ustanove koje ih zbližavaju. U Temišvaru se nalazi sedište Eparhije temišvarske Srpske pravoslavne crkve, kao i Saveza Srba u Rumuniji, a takođe se ovde izdaje i srpski nedeljnik „Naša reč“.

 

Termini  putovanja u 2018.god.

Hotel

Redovna cena aranžmana

Specijalna ponuda

11 - 12. JUL

 Hotel STRELITIA 3*

http://hotelstrelitia.ro

65 €

50 €

/plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Komercijalne  Banke na dan uplate/
Prijava i rezervacija podrazumeva uplatu u visini od 40% od vrednosti aranžmana, a ostatak u ratama najkasnije 10 dana pre polaska na putovanje.
OPIS HOTELA: Hotel se nalazi na 2,5 km od centra Temišvara i na 8 km od Međunarodnog aerodroma Temišvar. U ponudi ima klimatizovane smeštajne jedinice sa mini-barom, radnim stolom i TV-om sa kablovskim kanalima.Hotel Strelitia nudi besplatan WiFi u celom objektu i besplatan obezbeđeni parking.U hotelskom restoranu sa barom služe se jela tradicionalne rumunske kuhinje i jela internacionalne kuhinje.Gosti se mogu opustiti u sauni hotela Strelitia, vežbati u teretani ili posetiti obližnji zoološki vrt u Temišvaru.

 

1.dan:  Polazak u 06.00h iz Beograda parking Sava centra savska strana, a u 07.15h iz Smedereva (sa parkinga preko puta Tempa).Dolazak u Temišvar (Timişoara), najveći  i najznačajniji grad Banata. Smeštaj u hotel. Razgledanje grada: Trg pobede (Piaţa Victoriei), na kojem su zdanje Opere i nacionalnog teatra  (sagrađeno 1872. godine; arh. Fellner i Helmer, projektanti pozorišnih zdanja širom Evrope), Saborna (rumunska) crkva Banatske mitropolije (1946. god.; arh. Ioan Traianescu), kip vučice koja doji Romula i Rema (poklon grada Rima iz 1926. godine) te reprezentativna zdanja secesije, sagrađena između 1910.  i 1914. godine (autor većine tih zdanja arh. László Székely); Trg slobode (Piaţa Libertăţii), na kojem se nalaze stara gradska većnica (sagrađena 1734. godine, u baroknom stilu, arh. Pietro del Bonzo), kip Device Marije i bista Decebala, poslednjeg dačkog kralja. Odlazak na Trg jedinstva (Piaţa Unirii), na kojem su stub kuge, rimokatolička katedralna crkva (građena između 1736. i 1774. god.; arh. Joseph Emanuel Fischer von Erlach), Barokna palata (nekadašnje sedište Srpske Vojvodine) i Saborna crkva srpske pravoslavne crkve (sagrađena 1748. godine). Poseta srpskoj sabornoj crkvi, u kojoj se nalazi vredni ikonostas, delo Konstantina Danila i majstora Mihaila Janića iz Arada. Slobodno vreme. Mogućnost fakultativnog odlaska na večeru. Noćenje.
2. dan:    Doručak. Napuštanje hotela. Dolazak u Arad, grad u oblasti Krišana, u kojem su rođeni znameniti Srbi: Sava Tekelija, slikar Stevan Aleksić te arhitekta Milan Tabaković i njegovi sinovi Đorđe, takođe poznati arhitekta, i Ivan, poznati slikar.Razgledanje Arada: zdanja podignuta po projektu Milana Tabakovića (Minoritska crkva, Palata Aradsko-čanadske železničke direkcije, Najmanova palata, Trgovačka škola, Industrijsko-narodna banka, Feldesova palata, porodična kuća Tabakovićevih...); ostala arhitektonski vredna zdanja Arada: Okružna većnica (podignuta 1865. godine, u stilu flamanske neorenesanse; arh. Pekár Francisc), Palata kulture (sagrađena u eklektičkom stilu, 1913. god.; arh. Szántay Lajos), Državni teatar iz 1874. godine (neoklasicizam; arh. Anton Czigler). Poseta srpskoj crkvi, u kojoj je sahranjen Sava Tekelija (ikonostas takođe delo Nikole Aleksića). U popodnevnim časovima polazak ka Srbiji. Pauza u tržnom  centru u Temišvaru. Povratak u Smedrevo, odnosno Beograd do 24 h.

 

ARANŽMAN OBUHVATA :
Prevoz  turističkim autobusima (klima/grejanje, video/audio oprema, mikrofon)
Smeštaj u hotelu STRELITA***  na bazi jednog noćenja sa doručkom (american buffet - samoposluživanje),
Usluge turističkog vodiča  
Obilazak grada Arada po programu
Troškove organizacije programa

 

ARANŽMAN  NE OBUHVATA :
Večera u restoranu Karađorđe –8 € po osobi-fakultativno
Putno zdravstveno osiguranje (za osobe do 18 godina-176 rsd, od 19-70 god – 258 rsd, od 71-80 god -662 rsd)
Doplata za 1/1 sobu 15 €
Nepomenute usluge i individualne troškove

 

NAČINI PLAĆANJA :
Gotovinski:  40% prilikom rezervacije ostatak najkasnije 7 dana pre početka aranžmana
Putem kreditnih kartica (VISA, VISA ELECTRON, DINA CARD)
Odloženo plaćanje: avans u iznosu od 40% prilikom rezervacije, a ostatak  u dve jednake mesečne rate čekovima građana (deponovanje min 10 dana pre početka aranžmana)

 

NAPOMENE:
Program je rađen na bazi minimum 40 putnika koji su platili punu cenu aranžmana! U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, Organizator putovanja zadržava pravo otkaza aranžmana, odlaganja putovanja, angažovanja manjeg prevoznog sredstva, realizacije putovanja zajedno sa drugim organizatorima istog ili sličnog putovanja, kao i pravo povećanja cene aranžmana, a sve najkasnije 5 dana pred polazak! Organizator zadržava pravo izmene pojedinih sadržaja programa, vreme obilazaka i poseta, kao i njihovog redosleda u programu! Za sve informacije date usmenim, telefonskim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije. Za svaki fakultativni izlet potrebno je najmanje 50 osoba koje su platile punu cenu fakultative, u protivnom, cena fakultativnih izleta po osobi mora biti uvećana ili izlet ne može biti realizovan! Dodatni uslovi za realizaciju izleta, dobijaju se na licu mesta u zavisnosti od situacije i uslova lokalnog organizatora!

 

Uz ovaj program važe OPŠTI USLOVI PUTOVANJA organizatora putovanja ALTA MAREA Beograd
i sastavni su deo objavljenog pisanog programa putovanja. ALTA MAREA Beograd poseduje Licencu OTP br.106/2016 od 06.10.2016.i Polisu br. 300058742 od 14.09.2017. za osiguranje garancije putovanja u slučaju insolventnosti radi naknade štete osiguranika kod osiguravajuće kompanije DDOR Novi Sad.

 

Ista destinacija « Krstarenje deltom Dunava

baner subagenti

Newsletter prijava

Ime:
Email:

komercijalna rate

sava osiguranje

altamarea dzingl

GL

© 2016 Alta Marea. licenca organizatora putovanja OTP 106/2016 od 06.10.2016.

dizajn i izrada - bojovicdejan.com